مولتی متر چیست؟
مولتی متر یک وسیله ی الکترونیکی است که هر مهندس یا تکنسین الکترونیک به طور گسترده جهت تست تجهیزات الکتریکی از آن استفاده مینماید. مولتی مترها به طور عمده برای اندازه گیری سه کمیت اصلی الکتریکی ولتاژ، جریان و مقاومت مورد استفاده قرار میگیرند، به همین دلیل این دستگاه به نام مولتی متر یا اندازه گیر چندحالته نامیده میشود، همچنین اسامی دیگری نظیر اهممتر یا آوومتر نیز به آن اطلاق میگردد؛ انواع آنها قابلیتهای دیگری نظیر اندازه گیری میلیآمپر، میکروآمپر، فرکانس، تست خازن، مقدار دما و اتصال الکتریکی و... را دارا میباشند.
انواع مولتی متر
مولتی مترها اساساً در دو نوع آنالوگ و دیجیتال دستهبندی میشوند و کاربردهایی نظیر تست سلامت المانهای الکترونیکی، تست باتریها، تست قطعات خودرو، سیمکشی خانگی، موتور الکتریکی و منبع تغذیه و... دارند.
مولتی مترهای دیجیتال به دو دسته تنظیم اتوماتیک و غیراتوماتیک یا دستی تقسیم میشوند؛ تفاوت این دو دسته در این است که در تنظیم اتوماتیک سلکتور فقط نوع کمیت مورد نظر را مشخص مینماید و رنج هر کمیت بهصورت اتوماتیک تنظیم میگردد ولی در نوع تنظیم دستی، کلید سلکتور علاوه از تعیین نوع کمیت باید رنج تغییرات آن را نیز مشخص نماید. تنوع مولتی مترهای دیجیتال زیاد است و در انواع مختلف مولتی متر جیبی، قلمی، رومیزی، جعبهای و... در بازار موجود میباشند.
مولتی مترهای دیجیتال متناسب با کاربرد آنها در انواع مختلف مولتی متر دیجیتال معمول، انبری یا کلمپی، حرفهای یا فلوک به بازار عرضه میشوند.
مولتی متر انبری یا کلمپی نوعی از مولتی متر دیجیتال است که در آن علاوه بر امکانات موجود در نوع دیجیتال معمول، بدون نیاز به سری کردن مولتی متر با المان مدار انبری نیز وجود دارد که توسط آن میتوان جریان گذرنده از آن المان را اندازه گرفت. اگر سیم حامل جریان متصل به المان مورد نظر را بین انبرهای این مولتی متر قرار دهیم، جریان گذرنده از سیم قابل خواندن میباشد. با این دستگاه میتوان همزمان ولتاژ و جریان را اندازه گیری نمود و مصرف توان المان از حاصلضرب این دو مقدار، نتیجه میگردد.
از مزایای این نوع مولتی مترها میتوان به دقت بالا، پایداری دقت در دراز مدت، پهنای باند وسیع اندازه گیری، امپدانس وروردی بالا، ثبت و نمایش مقادیر اندازه گیری شده یا دیتالاگر و قابلیتهای اتصال به کامپیوتر جهت ذخیره و بررسی مجدد اطلاعات اشاره نمود
مولتی متر به طور عمده در پروژههای مختلف الکتریکی و الکترونیکی به منظور تست قطعات و نیمه هادی ها مورد استفاده قرار میگیرد.
رزولوشن یا دقت نمایشگر
رزولوشن یک مولتی متر با ارقام نشان داده شده در صفحه نمایشگر تعیین میگردد. در مولتی مترهای دیجیتال رنجهای اندازه گیری متفاوت است و این تفاوت به دلیل تفاوت در مشخصه رزولوشن نمایشگر آن میباشد. رزولوشن نمایشگر این دستگاه را با شمارنده یا رقم(اصطلاحاً دیجیت) بیان میکنند.
دقت مولتی متر
تمام دستگاههای اندازه گیری دارای حدمجازی از خطا هستند، دقت یک دستگاه اندازه گیری بیان میکند که مقدار اندازه گیری شده تا چه حد به مقدار واقعی نزدیک است. معمولاً به جای مقدار واقعی از مقدار استاندارد استفاده میشود و دقت برحسب خطای دستگاه و بهصورت درصد بیان میگردد. مولتی مترهای آنالوگ دقت استاندارد 3% و درحالیکه نوع دیجیتال دقت استاندارد 0.5% دارند، خطا به صورت + و- بیان میشود. بعضی مولتی مترها دقت 0.01% و در موارد خاص آزمایشگاهی مقدار دقت را کسری از میلیون نیز ارائه میگردند.
معرفی نمونه:
APPA 72 / مولتی متر دستی
§ مولتی متر دیجیتال True RMS
§ اتو رنج 3-3/4 دیجیت
§ اندازه گیری ولتا ژ AC/1000VDC
§ اندازه گیری آمپر 10A-AC/DC
§ اندازه گیری میکرو آمپر DC
§ اندازه گیری فرکانس تا 60MHZ
§ دارای خازن سنج تا6000µF
§ اندازه گیری اهم ,میلی اهم و تست دیود
معرفی نمونه:
DM3058E / مولتی متر رومیزی 5.5 دیجیت
§ مولتی متر رومیزی 5.5 دیجیت
§ دقت اندازه گیری ولتاژ %0.0035
§ سرعت اندازه گیری 10K
§ دارای قابلیت True RMS
§ اندازه گیری ولتا ژ AC/DC
§ اندازه گیری آمپر10A-AC/DC
§ اندازه گیری میکرو و میلی آمپر AC/DC
§ اندازه گیری فرکانس , خازن , اهم و میکرو اهم اهم و حرارت سنج
§ قابل اتصال به کامپیوتر USB Host, USB Device,RS-232,GPIB,LAN(LXI-C)
آمپرمترچیست؟
آمپرمتر از جمله دستگاه های اندازه گیری در صنعت برق و الکترونیک جهت اندازه گیری مقدار جریان عبوری در مدارات الکتریکی در مقیاس آمپر می باشد. این نوع دستگاه در کاربرد های مختلف در انواع آمپرمتر تابلویی و یا کلمپ آمپرمتر شناخته می شوند.
کلمپ آمپرمتر یا آمپرمتر انبری ، ابزاری است که امکان اندازه گیری جریان الکتریکی (آمپر) به سهولت و بدون تماس و یا قطع هادی حامل جریان را میدهد.
طرزکار آمپرمتر کلمپی
توجه شود که کلمپ آمپرمتر جمع برداری جریانهای عبوری از داخل انبر را نشان میدهد و برای اندازه گیری جریانهای تک فاز، تنها سیم فاز در داخل انبر قرار بگیرد، زیرا در غیر این صورت دستگاه مقدار صفر را نشان میدهد، چون جمع برداری فاز و نول برابر صفر میباشد. برای اندازه گیری جریانهای ضعیف، چنانچه کلمپ آمپر متر جریانی را نشان نداد بجای یک دو چند دور سیم دور بازوی کلمپ قرار میدهیم و جریان اندازه گیری شده را تقسیم بر تعداد دور سیم کرده و میزان جریان هادی را به دست میآوریم.
کاربردهای کلمپ آمپرمتر
کلمپ آمپرمترها در صنایع الکتریکی و بسیاری دیگر کاربردهای فراوانی دارد که برای نمونه میتوان به موارد زیر اشارهنمود:
-کاربرد درتمامی صنایع
-تست کابلهای فشار قوی
-اندازه گیری جریان به روش غیر تماسی
-مناسب برای کارخانجات تولید سیم وکابل
-تابلو سازهای برق صنعتی
-پیمانکاران و متصدیان شرکت توزیع و انتقال برق
-کارخانجاتی که مبحث 19 ساختمان را دنبال می کنند.
-اپراتورها و مهندسان برق جهت ارزیابی بارشبکه و تحلیل شبکه
معرفی نمونه:
SK-7603 / آمپرمتر کلمپی 400A- AC
§ آمپرمتر 400A, AC
§ اتو رنج 3-3/4 دیجیت
§ اندازه گیری آمپر 400A /AC
§ اندازه گیری ولتاژ 600V AC/DC
§ اندازه گیری اهم
§ اندازه گیری خازن
§ اندازه گیری فرکانس
§ تست دیود
§ استاندارد ایمنی CE Marking IEC-61010-1
§ ساخت ژاپن
ال سی آر مترچیست؟
ال سی آر متر ابزاری ست که می تواند با دقت و سرعت بالایی میزان ظرفیت خازن (C)، مقاومت(R) و اندوکتانسسلف (L) را اندازه گیری کند. از LCR متر با عنوان سلف سنج , خازن سنج و اهم سنج نیز یاد می شود.
LCR مترها، امکان اندازه گیری در فرکانس های مختلف از 100 هرتز تا 100 کیلو هرتز و یا بیشتر با وضوح بالا و نمایش آن بر روی صفحه نمایشال سی ارمتر رافراهم آورده اند.
انواع LCR متر
دستگاه های LCR متر را از نظر نمایش پارامترها به دو نوع آنالوگ و دیجیتال، و از نظر ابعاد به دو نوع دستی و رومیزی تقسیم می شود.
نحوه عملکرد LCR متر
می دانیم که مولتی متر ها دستگاه هایی هستند که از طریق بایاس DC و اعمال ولتاژ به دو نقطه اندازه گیری شده بصورت سری یا موازی، می توانند پارامتر های مختلفی را برای ما اندازه گیری کنند. به دلیل ولتاژ DC، مولتی متر نمی تواند امپدانس را محاسبه کند و بر اساس تکنیک محاسبه زمان شارژ و دشارژ خازن به ما ظرفیت خازن را نشان می دهد. بنابراین به دقت محاسبه ای دقیق تر از 1 % دسترسی نداریم. اما در دستگاه های LCRمتر دیجیتال با استفاده از تکنیک ولتاژ AC و محاسبه امپدانس، به دقتی ده برابر بیشتر از مولتی متر های دیجیتال رسیده ایم.
LCR متر جریان قطعه تحت آزمایش را در اثر اعمال ولتاژ AC اندازه می گیرد و از این طریق امپدانس و زاویه فاز بین ولتاژ و جریان را محاسبه می کند تا پس از آن بتواند اندوکتانس و ظرفیت خازن را به دست آورد.
کاربرد ال سی آرمتر
اندازه گیری تخصصی تست مقاومت، خازن، سلف و اندازه گیری مدار سری و موازی و غیره
معرفی نمونه:
APPA 700B / LCR متر، فرکانس 1KHz
§ اندازه گیری L,C,R,D,Q,DCR
§ محدوده رنج اندازه گیری خازن سنج 0.001 پیکوفاراد الی 20000 میکرو فاراد
§ محدوده رنج اندازه گیریسلف سنج 0.001 میکرو هانری الی 20000 هانری
§ محدوده رنج اندازه گیری مقاومت 0.001 اهم الی 200 مگا اهم
§ نمایش مدار معادل سری یا موازی
§ دارای 3 رنج اندازه گیری1/100/120 KHz
§ دارای قابلیت کالیبراسیون اتوماتیک, مقایسه کننده مقادیر اندازه گیری و دسته بندی آن می باشد.
§ خاموشی اتوماتیک
§ قابلیت اتصال به PC با پورت USB
§ ساخت تایوان
§ لوازم همراه دستگاه:
دفترچه راهنما / کابل اتصال به کامپیوتر /نرم افزار مربوطه